digsilent

Yenilenebilir Enerji

Karbon emisyonlarının azaltılması hedefleri ile birlikte politika yapıcıların temiz enerji kaynaklarını teşvik uygulamaları ile yenilenebilir enerji kaynakları güç sistemlerine giderek daha fazla entegre olmaktadır. EPRA uzmanları son 10 yılda birçok ülkede yenilenebilir enerji sistemlerinin şebeke entegrasyonuna yönelik olarak modelleme, simülasyon ve analiz hizmetleri içeren çeşitli projeler yürütmüştür. Faaliyet alanlarımız aşağıda listelenmiş olup bunlarla sınırlı değildir:

  • Yenilenebilir enerji sistemleri modelleme ve şebeke uygunluk (grid compliance) analizleri
  • Yenilenebilir enerji sistemleri için üretim profillerinin modellenmesi, doğrulanması ve simülasyonları
  • Şebeke kısıtlamaları altında yenilenebilir enerji sistemleri üretim kesinti optimizasyonu analizleri
  • Yenilenebilir enerji sistemlerinin elektrik güç sistemleri üzerindeki etki analizleri
  • Yenilenebilir enerji santrallerinin optimum boyutlandırılması analizleri

Yenilenebilir Enerji | Çözümler

EPRA'nın güç sistemleri için sunduğu Modelleme & Analiz çözümleri, enerji sektöründeki yatırımcı ve işletmecilerin verilerine en üst düzeyde değer katacak şekilde tasarlanmıştır.

Veri Toplama: Uzmanlardan oluşan ekibimiz, çeşitli kaynaklardan büyük miktarlarda veri toplayıp düzenleyerek / derleyerek bunların doğru ve güncel olmasını sağlayacak deneyime ve bilgi birikimine sahiptir.

Veri Düzenleme / Derleme: Veriler toplandıktan sonra, ekibimiz verileri düzenlemek ve analize hazırlamak için kümeleme, bağlantı, mühendislik yaklaşımlarına dayalı varsayım ve modelleme gibi gelişmiş teknikler kullanır. Bu süreç, verilerin ilgili, tutarlı ve yüksek kalitede olmasını sağlamaya yardımcı olur.

Analiz: Veri analistlerinden oluşan ekibimiz derlenen veriler üzerinde derinlemesine analiz yapmak için bir dizi araç ve teknik kullanır. Buna istatistiksel analiz, makine öğrenimi algoritmaları, olasılık analizi ve tahmine dayalı modelleme dahildir ve tümü iş kararları için bilgi sağlayabilecek ve büyümeyi hızlandırabilecek içgörüleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca ekibimiz, işletmelerin potansiyel riskleri azaltmasına ve verilere dayalı kararları güvenle almasına yardımcı olmak için risk yönetimi analizi de gerçekleştirir.

Görselleştirme: Müşterilerin verilerini ve analiz sonuçlarını anlamalarına ve bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olmak için, verileri anlaşılması kolay bir şekilde temsil eden gelişmiş görselleştirme araçlarını kullanıyoruz. Bu, müşterilerin verilerindeki eğilimleri ve kalıpları hızlı ve kolay bir şekilde görmelerini sağlayan raporlama, temsil, coğrafi ve etkileşimli/gerçek zamanlı görselleştirmeyi içerir.

Veri Stratejisi: Veri Stratejisi hizmetlerimiz, enerji sektöründeki işletmelerin verilerine en üst düzeyde değer katmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Çözümlerimiz, veri yönetimi, veri mimarisi ve veri entegrasyonu konularında çözüm sağlamanın yanı sıra, veriye dayalı karar verme süreçlerinin oluşturulmasına yardımcı olmayı içerir. Ekibimiz, verilerle ilgili hedeflerine ulaşmak için gereken adımları özetleyen bir gelecek durumu vizyonu ve yol haritası geliştirmek için müşterilerle birlikte çalışır. Bu, kilit inisiyatiflerin belirlenmesini, önceliklerin belirlenmesini ve ileriye dönük net bir yolun planlanmasını içerir. Böylece enerji sektörü planlayıcılarının ve işletmecilerinin veri varlıklarından en iyi şekilde yararlanması sağlanır.

Veri Yönetimi: Etkili Veri Yönetimi, verilerin güvenli ve düzenli olmasını sağlamak için gereklidir. Ekibimiz, veri ambarı, veri yedekleme ve veri güvenliği dahil olmak üzere bir dizi veri yönetimi çözümü sunar.

EPRA'nın güç sistemleri için sunduğu analitik çözümler sayesinde, enerji sektöründeki yatırımcı ve işletmeciler verilerine en üst düzeyde değer katar, karar verme süreçlerinin geliştirir ve verimliliği artırır.

EPRA'nın AR-GE çözümleri, güç sistemleri için veriye dayalı yol haritalarını çizmek için tasarlanmıştır.

Optimizasyon: Uzmanlardan oluşan ekibimiz, müşterilerin planlama ve işletme kararları için mümkün olan en iyi sonuçları belirlemelerine yardımcı olmak için gelişmiş optimizasyon teknikleri kullanır. Bu, verimliliği artırmak ve performansı en üst düzeye çıkarmak amacıyla belirli bir dizi kısıt (constraint) altında en uygun çözümü bulmak için matematiksel modellerin ve algoritmaların kullanılmasını içerir.

Veri Bilimi: Veri Bilimi ekibimiz, veri odaklı araştırma ve analiz gerçekleştirmek için en son teknikleri ve araçları kullanır. Buna makine öğrenimi, istatistiksel analiz ve tahmine dayalı modelleme dahildir ve enerji sektöründe inovasyonu amaçlar.

İleriye Yönelik Çalışmalar: İleriye Yönelik Çalışmalar hizmetlerimiz, enerji sektöründeki temel eğilimler ve sorunlar hakkında ileriye dönük bir bakış açısı sağlar. Bu, gelişmekte olan teknolojileri analiz etmeyi, gelecekteki pazar eğilimlerini tahmin etmeyi ve potansiyel fırsatları ve zorlukları belirlemeyi içerir.

Operasyonel Çalışmalar: Operasyonel Çalışmalar hizmetlerimiz, güç sistemi rol oyuncularına optimizasyon için öneriler geliştirme de dahil olmak üzere operasyonlarının derinlemesine bir analizini sağlar. Bu hizmet, enerji sektörü rol oyuncularının operasyonlarını daha iyi anlamalarına ve büyümeyi ve verimliliği artıran veri odaklı kararlar almalarına yardımcı olur.

EPRA'nın Yazılım & Algoritma çözümleri, güç sistemlerindeki işletmeler için son teknoloji yazılım çözümleri ve algoritmalar sağlar.

Temsilcilikler ve Çözüm Ortaklıkları: EPRA, şebeke analiz yazılımı konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden DIgSILENT GmbH firmasının Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan’daki tek yetkili temsilcisi ve çözüm ortağıdır. EPRA aynı zamanda HIL (Hardware-in-the-Loop) gerçek zamanlı simülatör çözümlerinden OPAL-RT’nin Türkiye’deki tek yetkili temsilcisidir.

Geliştirme: Algoritma ve Yazılım geliştirme ekibimiz, güç sistemleri sektöründeki işletmelerin benzersiz ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olmak için özel algoritma ve yazılım geliştirme hizmetleri sunar. Bu, işletmelerin verimliliği artırmasına ve operasyonlarında inovasyonu yönlendirmesine yardımcı olacak özel algoritmalar ve araçlar geliştirmeyi içerir.

Web-Servis Hizmetleri: EPRA, enerji sektöründeki işletmeleri desteklemek için web tabanlı hizmetler sunar. EPRA tarafından geliştirilmiş olan elektrik piyasaları (EPRA Market Simulator) ve elektrik şebekeleri (EPRA Network Simulator) simülatörlerimiz, elektrik piyasaları ve şebeke dinamiklerinin modellenmesi ve simülasyonu için tasarlanmıştır. Optimum PV Konumu ve Reaktif Güç Desteği (HASAT) platformumuz, fotovoltaik sistemlerin gelişmiş analiz ve optimizasyonunu sağlayarak işletmelerin kurulumları için mümkün olan en iyi konumu bulmalarına ve operasyonlarını optimize etmelerine yardımcı olur.

EPRA'nın Yazılım ve Algoritma çözümleri enerji sektöründeki işletmeler için kendi özel ihtiyaç ve gereksinimlerine göre uyarlanmış en son yazılım çözümlerinden ve algoritmalardan yararlanma imkanı sağlar.

• Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) şebeke entegrasyon modelleme ve analiz
• YEK santralleri şebeke yönetmelikleri uyumluluk analizleri (statik & dinamik)
• YEK santralleri şebeke etki analizleri (statik & dinamik)
• Bataryalı YEK santraller için modelleme ve analiz (statik & dinamik)
• Hibrit YEK santraller için işletme optimizasyon algoritmaları
• YEK santralleri kesinti optimizasyon algoritmaları
• YEK santralleri boyutlandırma konumlandırma optimizasyon algoritmaları
• HES'ler için enerji kısıtları modelleme algoritmaları
• Elektrik şebekelerinin karbondan arındırılması ve CO2 emisyon hesaplama algoritmaları

Öne Çıkan Projeler | Yenilenebilir Enerji

Öne Çıkan Yayınlar | Yenilenebilir Enerji

Impact of inverter-based DERs integration on protection, control, operation, and planning of electrical distribution grids.
Yazarlar: Yazdaninejadi, Amin, Amir Hamidi, Sajjad Golshannavaz, Farrokh Aminifar, and Saeed Teimourzadeh.
Yıl: 2019
Yayınlandığı yer: The Electricity Journal 32, no. 6 (2019): 43-56.
Increasing Turkey’s power system flexibility for grid integration of 50% renewable energy share
Yazarlar: Saygin, D., O. B. Tör, M. E. Cebeci, S. Teimourzadeh, and P. Godron.
Yıl: 2021
Yayınlandığı yer: Energy Strategy Reviews 34 (2021): 100625.
Abstract: With the rise of urbanization, cities around the world have embraced applications and benefits of leveraging advanced technologies to deliver a range of services while promoting efficient, environmentally friendly, and sustainable eco-systems. By harnessing technology to improve the quality of life of citizens, these advanced technological tools have become critical in transforming urbanized cities across the globe into smart cities. Universities in particular have served as an ideal platform to showcase smart applications to promote smart campuses. This paper presents METU Smart Campus Project which addresses necessary analysis and recommendations for the implementation of a smart and sustainable campus at METU. Scope of the project includes development of a 10 year smart campus roadmap and a plan for implementation of near-term smart and sustainable campus activities. The project will assist METU in planning and implementing the smart intelligence, Energy, Aquatic (Water), Security, and Transportation Campus (iEAST).